Poolbiljart en Darts

We hebben een zaal ingericht met een poolbiljart en een dartspel.

8-ball

Na de afstoot is het spelverloop als volgt:

  • De bedoeling van het spel is om met de witte bal alle hele of half gekleurde ballen in de pockets te schieten door ze goed te raken.
  • De nummering van de ballen heeft bij 8-ball niets met de puntentelling van het spel te maken.
  • Als je een bal op een reglementaire manier in de pocket schiet mag je nogmaals stoten, totdat je mist of een fout maakt.
  • Bij 8-ball wordt er automatisch, doordat er altijd een eerste bal in de pocket wordt geschoten, bepaald wie met welke ballen speelt (de hele of de halve).
  • Als alle gekleurde ballen van een speler (hele of halve) weggespeeld zijn dan mag diegene de zwarte bal (8-ball) in een aangewezen pocket worden geschoten. Een veelgebruikte regel hierbij is dat de zwarte bal alleen maar in de pocket tegenover de laatst gescoorde bal mag worden gemaakt.
  • Wie als eerste al zijn of haar ballen en de 8-ball heeft weggespeeld, heeft de ronde gewonnen.
  • Belangrijk: Ook als de zwarte bal eerder dan bedoeld (of per ongeluk) in de pocket verdwijnt, is het spel afgelopen, maar dan verliest degene die hiervan de veroorzaker is.

 

Darts


Er zijn verschillende manieren om te darten, maar de bekendste gaat als volgt: elke speler krijgt 501 punten (dit kan in andere varianten ook 301, 701 of zelfs 1001 zijn) die hij/zij moet wegspelen door om de beurt drie pijltjes te gooien. De speler moet precies op 0 uitkomen. De laatste pijl moet altijd een double zijn (dus de buitenste ring of de Bull’s eye). Degene die als eerste op 0 uit komt wint de game of leg. Meestal wint diegene die als eerste drie legs wint, de set. De uiteindelijke winnaar hangt af van de afspraak: bij bijvoorbeeld een best-of-5-sets wint de speler die het eerste┬ádrie sets wint

.