Het geval wil, dat er in 1978 een groepje oud-Douwe Egberts werknemers bij Douwe Egberts aan de bel trok. Zij wilden graag met regelmaat bij elkaar komen om activiteiten te ontplooien. Daar was ruimte voor nodig. Douwe Egberts kon daar geen ruimte voor beschikbaar stellen, maar een jaar later kwam de oplossing. Pakhuis Cath werd niet meer gebruikt voor opslag. Er werd een vereniging opgericht waar ook andere gelijkgestemden deel van uit konden maken. De werkgroep mocht een deel van het pakhuis huren voor een symbolisch bedrag. Verder werd enig gebruikt meubilair en enkele machines toegezegd.
Het ledental vermeerderde gestaag. Vereniging In de Vrijloop werd in november 1980 met 37 leden officieel ten doop gehouden.
Er werd contact gelegd met sociale instellingen en er wordt financiƫle ondersteuning verkregen. Daar stond tegenover dat de vereniging haar werkplaatsen beschikbaar zou stellen en cursussen zou verzorgen zodat langdurig werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten hun kansen op de arbeidsmarkt konden vergroten.
Echter, de Sociale Wetgeving wijzigde drastisch in de loop der jaren. De behoefte om werkloze jongeren vaardigheden bij te brengen en ervoor te zorgen dat ze structuur kregen in het dagelijkse leven bleek niet meer zo nodig te zijn. Die groep is voor de vereniging verloren gegaan. De vereniging bestaat nu uit hoofdzakelijk gepensioneerden en personen die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen.
Verkrijging van het gebouw.
In 1985 krijgt de Vereniging de mogelijkheid om het pand in eigendom te verkrijgen.
Maar niet zoals soms gedacht wordt voor de symbolische gulden of euro.
Eerst, op 21 november 1984, wordt om tactische en strategische redenen de Stichting Pakhuis Cath in het leven geroepen. Vervolgens wordt het pand op 19 maart 1985 in eigendom overgedragen aan deze stichting. De koopsom is precies de taxatiewaarde.
Na schenkingen van Stichting Westermeer, het 250-jarig jubileum van Douwe Egberts en aflossingen zijn er geen schulden meer het jaar 2003.
Ontwikkelingen.
Eerder werd de stichting Westermeer al genoemd als gulle gever. Maar voor de aanschaf van machines en al wat daarbij komt kijken is meer nodig. Daaraan hebben in die beginfase ook bijgedragen het Prins Bernhard fonds en het Koningin Juliana fonds.
Als uitvloeisel van de sociale functie kon Vereniging In de Vrijloop destijds ook onderdak bieden aan tal van hulporganisaties zoals het F.S.U., de W.U.G. en Versus.
In de beginjaren werd ook al de huidige kringloopwinkel opgericht en ook een ophaaldienst voor schillen, die dan als veevoer bij een boer werden afgeleverd.
Sociaal Culturele Commissie (SCC).
Er is een Sociaal Culturele Commissie ingesteld in 1990.
Haar taak is het om het activiteiten te organiseren en het jaarlijks verschijnende programmaboekje te verzorgen.
Naast het verschijnen van een gedrukt programmaboekje is het boekje ook in te zien op de website van Vereniging In de Vrijloop. Op de website is uiteraard veel meer informatie te vinden, waaronder de laatste nieuwsbrieven.
Voorzitters.
Evert den Drijver 2025 –
Thomas de Jong 2017 – 2025
Henk Zwart 2008 – 2017
Wiggert Amsterdam 2002 – 2008
Dhr. W. Bruinsma 1997 – 1999
Dhr. H. Mink 1989 – 1995
Roel Visser 1984 – 1988
Jelle de Jong 1980 – 1984 (eerste voorzitter)
Het gebouw.
De vereniging heeft in de loop der tijd diverse zalen/ruimtes in het gebouw gerealiseerd. Zalen/ruimtes voor 8 personen tot meer dan 75 personen, een biljartzaal met drie biljarttafels, een houtwerkplaats en niet te vergeten een kringloopwinkel.
Het pakhuis van Graanhandel G.P. Cath en Zonen, in de volksmond Pakhuis Cath, is gebouwd in 1879 en verbouwd in 1905.
Bron: Presentatie(2021) Thomas de Jong - voorzitter